În Oradea anului 1944, o comunitate de aproximativ 25.000 de evrei îşi trăia existenţa de zi cu zi.Aceştia s-ar fi putut aştepta să rămână în Oradea pentru restul vieţii lor şi mai departe.

În 2010, parte din suprafața de teren alocată cimitirului evreiesc, pentru morminte, a fost transferată Consiliului Local,aceasta nemaifiind necesară pentru numărul mic de evrei în viață azi, în Oradea.

Cum au dispărut aceşti oameni?

Ce au făcut ei pentru Oradea?

Este contribuţia lor cunoscută azi?

Când şi unde s-au dus?

Au plecat de bunăvoie?

A încercat cineva să îi ajute?

Ne amintim de aceşti bărbaţi, femei și copii ai Oradei? Cum?

De ce ar trebui să ne pese?

S-a mai întâmplat de atunci?

Se mai poate întâmpla?

Cum prevenim prejudecăţi şi intoleranţă?

Ştiri

ANUNT IMPORTANT

Incepand cu  1 februarie 2018:

Cu resursele  limitate pe care le avem la dispoziție în prezent, e necesar să modificăm modul în care abordăm această pagină de internet a Asociației. 
 
De acum înainte vom publica Știri  pe pagina noastră de Facebook, cu privire la activitățile pe care le derulăm :

 

 
 
Această pagină, fiind cea principală pentru noi, va continua să găzduiască și să actualizeze conținutul actual, care este unul vast.
 
În același timp, vom continua să dezvoltăm pagina de internet dedicată resurselor educaționale pentru profesori, www.tikvahedu.ro.
 
Vă mulțumim pentru interesul pe care ni-l acordați și sperăm că veți continua să ne urmăriți activitățile. Eforturile noastre pot fi ajutate prin donații. 

 

Prezentare film realizat de Asociatia Tikvah

De Ziua Internationala a Comemorarii Holocaustului in Romania, am prezentat filmul documentar "Micul meu Jurnal..Jurnalul Evei Heyman" in trei licee din Salonta. 

27 ianuarie 2017

Actualizare informații despre activitatea noastră

Noul focus al activităților noastre este explicat pe pagina de Știri.

6 septembrie 2017

Ultimele scrisori

Secțiunea Albume de familie a website-ului nostru colectează amintiri ale familiilor de evrei care au trăit cândva în Oradea. Am adăugat azi povestea deosebit de tulburătoare a două mame precum și fotocopii ale scrisorilor originale pe care acestea le-au scris copiilor lor, cu câteva zile inainte de a fi mutate forțat în ghetoul din Oradea. 

3 mai 2017

Discriminare rasială

În 21 martie 1960 , în timpul unei demonstrații pașnice împotriva apartheidului, la Sharpeville în Africa de Sud, au fost ucise 69 de persoane. Șase ani mai târziu, ONU a decretat ziua de 21 martie ca Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale.

21 martie 2017

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 ianuarie este data la care lagărul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de trupele sovietice în 1945 și este marcată în numeroase țări drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Evenimente care au loc în țări asociate Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului pot fi găsite aici.

Resurse pentru profesori care pot fi utilizate în școli pentru a comemora această zi pot fi găsite pe pagina noastră cu resurse educaționale.

 

 

Elevi entuziaști explorează identitatea

Mai multe informații pe pagina noastră de Facebook.

2 noiembrie 2016

 

Lansare expoziție la Baia Mare

 

Expoziția a fost lansată la 5 octombrie la Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" din Baia Mare. Expoziția este deschisă vizitatorilor până la 21 octombrie.

 

 

 

Mai multe fotografii pe pagina noastră de Știri și de Facebook.

 

8 octombrie 2016

 

Vernisaj la Baia Mare

28 septembrie 2016

A IV-a ediție a campionatului de tenis

Competiția de tenis de câmp Memorial ”Lenke Ziszovits Popper”, aflată la a IV-a ediție, s-a desfășurat în acest weekend pe terenurile partenerului nostru, Clubul Sportiv ”Voința”. De anul trecut, competiția este înscrisă în agenda Federației Române de Tenis.

Inaintea startului, Emilia Teszler a explicat părinților concurenților semnificația acestei competiții, a prezentat cariera și destinul acestei sportive remarcabile, multiplă campioană națională.

27 august 2016

 

În tabără

Am prezentat una din expozițiile noastre intr-o tabără de vară.

7 august 2016

 

Importanța Drepturilor Fundamentale

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE, FRA (Fundamental Rights Agency) realizează o muncă vitală de colectare și de analiză de informații din cadrul UE. Agenția asistă instituții europene și statele membre în înțelegerea și respectarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane în UE.

Rolul Agenției este azi mai important ca oricând, din cauza problemelor și provocărilor puse de fenomenul de imigrare, de creșterea numărului de incidente cauzate de intoleranță precum și posibilelor instabilități care se pot crea în urma retragerii Marii Britanii din UE.

Pe pagina noastra de Știri oferim un link către analiza făcută de Agenție a principalelor priorități ăentru anul 2016. Aceasta e importantă pentru toți cei care doresc ca drepturile fundamentale să fie respectate, și lucrează în acest sens.

29 iunie 2016

Proiectele Tikvah prezentate unui public internațional

 

Astăzi, Maia Teszler, Managerul de proiect al Asociației Tikvah, a prezentat proiectele derulate de Asociație unui public format din delegați IHRA din 40 de țări, în cadrul conferinței IHRA desfășurată săptămâna aceasta la București. România a preluat Președinția IHRA până în martie 2017.

 

 

 

 

 

Fotografii cu Maia la eveniment și cu ceremonia de decorare a președintelui onorific al IHRA, professor Yehuda Bauer, cu distincția “Ordinul pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, pot fi găsite pe pagina noastră de Știri și de Facebook.

24 mai/28 mai 2016

 

Vernisaj expoziție, 25 mai

In 25 mai vom deschide expoziția despre Anne Frank la Salonta. Informații pe pagina de Știri.

 

21 mai 2016

 

Expoziția despre Anne Frank

Cu sprijinul Claims Conference, finanțatorul principal al acestui proiect, am putut să continuăm prezentarea expoziției, realizată de Anne Frank House din Olanda, în alte două orașe din țară, Reșița și Hunedoara. Mai multe detalii pe pagina noastră de Facebook.

25 aprilie 2016

 

Întâlniri cu elevi

Programul nostru de întâlniri cu elevi, în școli, prezentând expozițiile itinerante pe care le-am creat în anii precedenți cu finanțare de la Joods Humanitair Fonds și cofinanțare de la Bernard Charitable Trust, a continuat cu vizite la școli din Marghita și Balc. Detalii pe Facebook.

 

20 martie 2016

 

Expoziția despre Anne Frank, la Timișoara

Am lansat ieri, la Timisoara, expoziția internațională itinerantă ”Anne Frank- O istorie pentru prezent”. Ea va putea fi vizitată până pe 29 martie 2016. Date despre loc, colaboratori, participanti, pe afis iar fotografii de la evenimentul de deschidere pe pagina de Facebook.

10 martie 2016

Sprijinind Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE

Asociația Tikvah a avut plăcerea de a fi invitată, săptămâna trecută, la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE, la Viena, să participe la un workshop important.

Mai multe informații pe pagina de Știri.

 

29 februarie 2016

Întâlniri cu elevi

Cu sprijinul Joods Humanitair Fonds și Bernard Charitable Trust, prezentăm anul acesta expozițiile realizate de noi în ultimii ani, în multe școli sau alte locuri unde acestea pot fi vizitate de elevi.

Primele vizite la școli pot fi vizualizate pe pagina noastră de Facebook.

25 februarie 2016

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

Azi, la aniversarea eliberării lagărului de exterminare Auschwitz, ne amintim de cei care au suferit și pierit în Holocaust, inclusiv zecile de mii de evrei din Oradea și nordul Bihorului din ceea ce a fost atunci Transilvania de Nord, trimiși la muncă forțată sau deportați la acest lagăr.

Vom participa la câteva evenimente de comemorare. Urmăriți paginile noastre de Știri și Facebook pe care,azi și în următoarele zile, vom anunța aceste evenimente.

27 ianuarie 2016

 

Două minorități. Două istorii.

Am creat noi resurse pentru profesori cu scopul de a sprijini o mai bună înțelegere, din partea elevilor, a identității și istoriei rromilor și evreilor. Importanța înțelegerii fenomenului prin care gândirea stereotipă și prejudecățile pot duce la discriminare se poate realiza și prin explorarea de către elevi a propriilor identități. Mai mulet informații se pot găsi pe pagina noastră de Știri și vă invităm să vizitați noua noastră pagină de internet cu resurse pentru profesori, www.tikvahedu.ro .

Suntem recunoscători finanțatorului principal al acestui proiect, Joods Humanitair Fonds, pentru întregul lor sprijin de-a lungul anilor.

13 ianuarie 2016

 

 

Stiri multe!

Mai multe detalii si informatii despre dezvelirea Memorialului; o experienta de studiu la Copenhaga; lansarea a doua carti la Universitatea din Oradea; vizitarea Memorialului pentru copiii deportati, de elevi ai scolii din Biharia.

Detalii pe paginile noastre de Stiri si Facebook.

28 octombrie 2015

Dezvelire Memorial

Azi am dezvelit Memorialul "Eva Heyman Oradea 1931-Auschwitz 1944", in amintirea copiilor evrei deportati din Oradea. Evenimentul a inceput la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai"si a continuat in Parcul Balcescu , locul din care au plecat trenurile cu deportatii la Auschwitz in 1944 si unde este amplasat Memorialul. Detalii si fotografii pe pagina noastra de Facebook si de Stiri.

15 octombrie 2015

Azi ne amintim

In 9 octombrie 1941, au inceput, in timpul regimului Antonescu, deportarile evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria, continuate in 1942 si incluzand si persoane de etnie roma. Comemorarea acestor evenimente a fost condusa de Presedintele Klaus Iohannis. Mai multe detalii pe pagina noastra de Stiri.

9 octombrie 2015

Expozitia Anne Frank la Bucuresti

Azi vom lansa, la Bucuresti, la Biblioteca Nationala, expozitia internationala itineranta "Anne Frank-O istorie pentru azi". Se va putea vizita timp de o luna. Mai multe informatii si fotografii pe pagina noastra de Facebook.

 

21 septembrie 2015

A treia ediție a Cupei memoriale la tenis de câmp

Ne amintim de Lenke Ziszovits Popper, multpla campioană națională și internațională la tenis de câmp, deportată la Auschwitz în 1944.

27 august 2015

 

Memorial pentru o generație pierdută-actualizare

Ați fost minunați și am reușit să atingem țelul actual. Vă rugăm sa accesați pagina noastră de Știri, pentru a citi ultima noastră actualizare.

1 iulie 2015

Memorial pentru o generație pierdută – apel pentru finanțare

 

Am reușit să strângem o sumă considerabilă pentru Memorialul generației pierdute a copiilor evrei deportați din Oradea în 1944. Mai avem nevoie de o sumă pentru a putea finaliza proiectul. Citiți, vă rugăm, pagina de Știri și decideți dacă puteți sprijini acest ultim efort.

1 iunie 2015

Prezentări la Iași și Șimleu-Silvaniei

Am fost foarte ocupați și am călătorit sute de km zilele acestea pentru a vernisa o expoziție la Iași și a participa la un simpozion, cu o prezentare, la Șimleu-Silvaniei.

Mai multe detalii pe pagina noastră de Facebook.

24 mai 2015

 

Ne amintim azi de Mauthausen

Acum 70 de ani trupele americane au eliberat lagarul de concentrare Mauthausen.

 

Resursele educationale create de noi aici.

5 mai 2015

Vernisarea expozitiei "Anne Frank-O istorie pentru prezent" la Bistrita

Vernisam expozitia internationala itineranta "Anne Frank-O istorie pentru prezent" la Complexul Muzeal Bistrita Nasaud, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "George Cosbuc", in 21 aprilie.

 

19 aprilie 2015

Azi ne amintim de Bergen-Belsen

Acum 70 de ani trupele eliberatoare britanice intrau în lagărul de concentrare Bergen-Belsen. Atât viețile eliberatorilor cât și ale celor eliberați aveau să se schimbe pentru totdeauna, în acea zi.

Pentru mai multe informații despre cele întâmplate în 15 aprilie 1945 vizitați pagina noastră de Știri.

15 aprilie 2015

 

Prezentare în Roșia

Asociația Tikvah a prezentat resurse educaționale create în cadrul proiectului ” Vocile Eliberatorilor” unui colectiv de elevi de la Școala Gimnazială nr.1 din Roșia ( director școală și profesor de istorie d-na Silaghi Valentina).

Mai multe informații și fotografii pe pagina noastră de Facebook.

31 martie 2015

 

Brașov- Vernisaj expoziție

Un vernisaj foarte frumos al expoziției ” Anne Frank-O istorie pentru prezent” la Brașov. Fotografii pe www.facebook.com/tikvahoradea.

25 martie 2015

Iniţiativa UE cu privire la educaţia despre Drepturile Omului EU

Ministerele Educaţiei Naţionale din cadrul Uniunii Europene şi-au asumat angajamentul de a consolida programele educaţionale din şcoli menite să “promoveze libertatea gândirii şi a expresiei, incluziunea socială şi respectul pentru ceilalţi, precum şi să prevină şi să adreseze discriminarea în toate formele sale.”

 

15 martie 2015

Brasov-următoarea destinație

Frumoasa sinagogă ” Beit Israel” din Brașov va găzdui expoziția despre Anne Frank în curând. Detalii pe pagina noastră de Facebook.

12 martie 2015

 

Vernisaj la Sibiu

Ambasadorul Olandei la București, domnul Matthijs van Bonzel și directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, domnul Silviu Borș, la vernisajul expoziției itinerante ” Anne Frank- O istorie pentru prezent”, la Sibiu

 

Ambasada Olandei în România sprijină financiar Asociația Tikvah în  prezentarea expoziției în anul 2015 în orașe din țară.

Expoziția poate fi vizitată la Sibiu până în 20 martie.

2 martie 2015

” Anne Frank- O istorie pentru prezent” la Sibiu

Cu sprijinul Ambasadei Olandei în România prezentăm expoziția ” Anne Frank- O istorie pentru prezent”, realizată de Anne Frank House, și în 2015 în orașe din România. Primul vernisaj va avea loc în 2 martie la Sibiu, la Biblioteca Județeană ASTRA, în prezența ambasadorului Olandei în România, domnul Matthijs van Bonzel.

23 februarie 2015

” Vocile Eliberatorilor”- traseu itinerant

Cu sprijinul Ambasadei SUA la București, am început un parcurs itinerant în școli cu resurse educașionale create în cadrul proiectului ” Vocile Eliberatorilor”

 

 

13 februarie 2015

 

Expoziția elevilor de la Liceul de Arte

 

30 ianuarie 2015

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Evenimentul de ieri. Vom publica mai mult , în curând.

28 ianuarie 2015

 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ne aducem aminte. Vă aşteptăm alături de noi.

27 ianuarie 2015

 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Resursele pentru Comemorare, create de noi în limbile română și engleză, sunt acum la dispoziția cadrelor didactice, educatorilor despre Holocaust, etc pentru a fi studiate și/sau descărcate. Mai multe informații pe pagina noastră de Știri.

22 ianuarie 2015

 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ne-am întâlnit cu presa pentru a oferi mai multe informații despre evenimentul pe care îl pregătim pentru 27 ianuarie și despre participanții la acesta. Urmăriți pagina noastră de Știri.

18 ianuarie 2015

 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Asociația Tikvah a fost reprezentată prin membrul său onorific din Anglia la sediul Ambasadei Germaniei din Marea Britanie, la o recepție oferită de Ambasador, pentru marcarea acestei zile.

18 ianuarie 2015

Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Asociatia Tikvah organizeaza un eveniment de marcare a acestei zile, la 70 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz. Informatii despre eveniment, inclusiv co-host, co-organizator si finantatori, in invitatia de mai jos.

Proiecte

Am finalizat proiectele majore pe care ni le-am propus si care acum sunt la dispozitia celor interesati, ca resurse educationale pentru scoli sau ca materiale informative pentru publicul larg. Mai jos, o selectie din aceste proiecte.

Eva Heyman- film

Acest film prezinta scurta viata a Evei Heyman si a fost realizat de echipa Asociatiei Tikvah cu sprijinul unor voluntari. Scopul acestui film este sa arate impactul pe care l-a avut Holocaustul si sa avertizeze asupra pericolelor prejudecatilor si discriminarii. Elevii din scolile din Oradea , vizionand acest film, au primit informatii despre evenimentele din orasul lor din timpul Holocaustului si au inteles impactul acestuia.Filmul a fost prezentat si vizionat si in alte tari.

Memorial in amintirea unei generatii pierdute de copii 

In 2015 am dezvelit statuia Evei Heyman, parte a Memorialului "Eva Heyman" in amintirea generatiei pierdute de copii evrei deportati din Oradea in 1944, in timpul Holocaustului din Transilvania de Nord, Memorialul este situat in Parcul Balcescu, in Oradea, locul din care in 1944 au pornit trenurile cu evreii deportati din Oradea la Auschwitz. Acesta a fost realizat dupa trei ani de munca sustinuta , in regim de viluntariat, al echipei Asociatiei Tikvah, cheltuielile materiale fiind acoperite prin generozitatea unor donatori din Oradea si din strainatate. In fotografia de mai sus este prezentata sculptorita Flor Kent, cea care a realizat , pro bono, mulajul statuii si care are in mana jurnalul Evei.

In 2018 s-a finalizat procesul de donare a Memorialului de catre Asociatia Tikvah catre Municipiul Oradea.

Proiecte "Bicicleta rosie"

Expozitia "Eva Heyman, 1931 Oradea- 1944 Auschwitz"

Asociatia Tikvah a lansat, in martie 2012, prima sa expozitie itineranta care spune povestea Evei Heyman, fetita evreica care avea o bicicleta rosie. Expozitia se adreseaza scolilor/elevilor si a fost organizata si prezentata de presedintele Asociatiei Tikvah, Emilia Teszler. De la momentul lansarii, de-a lungul anilor, expozitia a fost prezentata in zeci de scoli din Oradea si alte localitati, la Muzeul Holocaustului din Transilania de Nord din Simleu Silvaniei, la Universitatea din Oradea etc.

Lumini in Noapte- expozitie

A doua expozitie itineranta pe care am realizat-o si care este destinata in special scolilor dar nu numai, a reflectat faptul ca desi e imperios necesar sa nu se uite atrocitatile si tragedia Holocaustului este important sa nu se uite nici actele de eroism si de omenie care au avut loc in acele vremuri. Expozitia prezinta actiunile coordonate sau spontane de solidaritate umana ale populatiei din Danemarca care a reusit sa isi salveze aproape intreaga populatie evreiasca, operatiunea "Kindertransport" prin care au fost salvati mii de copii din Europa ocupata prin transportarea lor in Mare Britanie, actiunile unor diplomati romani care au salvat vietile a mii de evrei si cateva din persoanele, familiile din Oradea ale caror gesturi si actiuni au salvat vieti de evrei.

Expozitia "Lumini in noapte" a fost lansata in octombrie 2013 in prezenta Excelentei Sale, Michael Sternberg, ambasadorul din acel moment al Danemarcei in Romania.

Albume de familie

Inainte de al II-lea razboi mondial in Oradea a trait o comunitate vibranta de evrei. Miile de familii de evrei care au trait si activat in Oradea au avut o contributie dinamica si complexa la viata si dezvoltarea orasului. Evenimentele din anii '40 culminand cu cele de la inceputul anului au stopat acest lucru brusc, tragic si irevocabil.

Nu am dori ca informatiile despre acesti oameni, evenimente, context sa fie pierdute. In acest scop sectiuneaAlbume de familiede pe acest website ne permite sa sprijinim acele familii care vor sa foloseasca paginile noastre sa celebreze acele vieti care s-au pierdut.

Gazduirea fotografiilor de familie, documentelor si povestirilor si marturiilor permite, de asemenea, oricui o intelegere si cunoastere a vietii evreiesti din Oradea dinainte de Holocaust.

Vocile Eliberatorilor

Pentru marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare Auschwitz  ne-am asumat un proiect ambitios in care am dorit sa prezentam istorisile, amintirile, relatarile eliberatorilor a trei lagare de concentrare/exterminare: Auschwitz, Bergen-Belsen si Mauthausen. Aceste lagare au fost eliberate de armatele sovietica, britanica si americana.

Tragedia pe care a reprezentat-o Holocaustul a fost ilustrata inclusiv de reactia militarilor obisnuiti, care nu mai vazusera inainte asemenea lucruri ingrozitoare cu toate ca au fost expusi multor orori ale razboiului pe parcursul luptelor pe care le-au purtat de-a lungul Europei.

Hedy si Amintirile unui Album  (al ei)

A treia noastra expozitie itineranta spune povestea remarcabila a albumului de amintiri care a supravietuit Holocaustul in Oradea, in timp ce proprietara lui, o fata tanara, Hedy, a fost deportata la Auschwitz. Ei au fost reuniti dupa razboi, Hedy supravietuind deportarii a emigrat ulterior in Canada de unde , la prima vizita inapoi in Oradea si-a recuperat albumul.Expozitia prezinta atat povestea lui Hedy si a albumului dar si destinul rudelor, prietenilor, colegelor, profesorilor lui Hedy, care candva i-au scris in acest album.

Expozitiei i-am adaugat videoclipuri primite de la Hedy care continua sa viziteze scoli in Toronto , explicand elevilor prin ce experiente a trecut, ce a insemnat Holocaustul precum si continutul albumului.

Asociatia Tikvah a avut o colaborare foarte buna si relevanta cu Holocaust Memorial Day Trust din Marea Britanie impreuna cu care am creat materiale, bazate pe povestea lui Hedy si a Albumului ei, adaptate pentru elevi din scolile din Marea Britanie. Materialele respective au fost descarcate de peste o mie de ori de profesori din Marea Britanie si din Australia.

Despre identitate, diversitate si egalitate- doua minoritati, doua istorii

Acest proiect ofera resurse educationale (materiale de suport pentru profesori, planuri de lectie, prezentari PowerPoint) realizate de Asociatia Tikvah pentru profesori.

Resursele indeamna la dialog despre concepte precum identitate, stereotipuri si discriminare, invitand elevii sa reflecteze asupra modului in care acesti factori au influentat istoria rromilor si a evreilor.

Dorim sa incurajam o experienta de invatare interdisciplinara, astfel ca resursele pot fi folosite in mai multe moduri:

  • ca material de suport pentru profesori referitor la identitate si diversitate sau la istoria si cultura rromilor si ale evreilor;
  • ca plan de lectie utilizat in cadrul unei ore (sau unei serii de ore) de istorie sau de stiinte sociale folosind toate materialele sau parti selectate;
  • ca material selectat pentru a fi folosit intr-un context interdisciplinar, de exemplu in activitati despre literatura sau arte; .

 

Muzeul de istorie al evreilor din Oradea

Asociatia Tikvah a promovat,pe parcursul a mai multor ani, un proiect local de creere a unui muzeu de istorie a evreilor din Oradea in frumoasa sinagoga de pe strada Primariei , ajunsa intr-un stadiu de degradare considerabila. Primii pasi, facuti de institutii si comunitatea evreilor locale a fost repararea acoperisului, continuand cu alte operatiuni de reabilitare care insa s-au oprit la un moment dat. Chiar si in acel stadiu de reabilitare, conditiile au permis ca in 27 ianuarie 2014 Asociatia Tikvah sa organizeze in incinta fostei sinagogi un eveniment major de comemorare a Holocaustului, ocazie cu care am lansat si expozitia itineranta "Amintirile unui Album", albumul lui Hedy Bohm., in prezenta ambasadorului Canadei in Romania si a unui numar mare de participanti.

In acest timp Asociatia Tikvah a devenit singurul reprezentant din Romania la Association of European Jewish Museums explicand ambitiile si sperantele din Oradea de a crea acest muzeu. Acest lucru s-a intamplat in anii 2014/2015 , cand insa finantarea pentru continuarea reabilitarii cladirii sinagogii si transformarea ei in muzeu s-a sistat.

In anii urmatori responsabilii pentru crearea muzeului s-au schimbat. Primaria Municipiului Oradea a preluat initiativa si, in cooperare cu Comunitatea Evreilor restaurarea s-a finalizat in 2018.

Muzeul a fost deschis in decembrie 2018, cu diferite exponate interesante si relevante specificului muzeului. Speram sa devina o sursa de cunoastere, pentru diferite segmente ale societatii, despre viata si contributia evreilor din Oradea.

Diszabilitate, propaganda si regimul nazist

Proiectul nostru principal in 2017 si-a propus sa creasca nivelul de constientizare a realitatilor persoanelor cu dizabilitati.

 

Shalom !

Dorind sa promoveze cunoastere reciproca si acceptarea diversitatii, Asociatia Tikvah a creat expozitia itineranta "Shalom! Despre iudaism si viata evreiasca".In expozitie sunt prezentate momente esentiale de istorie a poporului evreu, notiuni de iudaism, semnificatia unor sarbatori evreiesti importante, explicatii despre unele obiecte de ritual, traditii de baza, informatii despre comunitatile evreiesti care au existat in Oradea inainte de 1944 precum si o scurta prezentare a a Comunitii evreiesti din Oradea in prezent.

Footprints


Footprints: Descoperind Holocaustul prin prisma artefactelor istoriceeste un material video de 8 minute.

"Anne Frank-O istorie pentru prezent"

Asociatia Tikvah, a a vut, intre anii 2014-2016 o colaborare foarte productiva cu Anne Frank House din Amsterdam. Pe parcursul acestei perioade am tradus textele de pe panaourile expozitiei lor itinerante "Anne Frank-O istorie pentru prezent" in limba romana. Ca urmare Anne Frank House a produs a versiune bilingva a acestei expozitii ( romana/maghiara) pe care am prezentat-o in multe orase din Romania. Am creat de asemenea textele in romana cu care au putut subtitra filmul scurt realizat de ei "The short life of Anne Frank".

Pe parcursul acestui proiect am primit un sprijin important din partea Ambasadei Olandei in Romania iar ambasadorul a participat la cateva din lansarile expizitiei, in tara.

Memorial Lenke Ziszovits Popper

Competitia de tenis pentru copii Memorial "Lenke Ziszovits Popper"a fost initiata de Asociatia Tikvah in 2013 si a avut loc in Oradea patru ani consecutivi, pana cand lipsa de fonduri a facut imposibila continuarea acesteia. Lenke a fost multipla campioana nationala a Romaniei la tenis de camp in anii '30 dar, fiind evreica si traind in Oradea, a devenit a non-persoana sub regimul nazist si a fost deportata la Auschwitz unde apierit impreuna cu fetita ei de doar cateva luni.

Evenimente realizate cu ocazia Zilei Internationale de Comemorare a Holocaustului, 27 ianuarie

Incepand cu 2013 Asociatia Tikvah a initiat marcarea Zilei Internationale de Comemorare a Holocaustului (27 ianuarie, data la care Armata sovietica a eliberat Auschwitz) printr-o serie de evenimente majore,complexe, anuale.Am realizat asemenea evenimente la JCC Oradea, in fosta sinagoga ( actual Muzeu de istorie a evreilor din Oradea) de pe strada Primariei si la Primaria Oradea. la aceste evenimente am avut prezenta si/sau sprijinul unor ambasadori sau reprezentanti importanti ai ambasadelor Canadei, Marii Britanii, SUA si Federatiei Ruse.

 Drepturile Omului vazute prin prisma Holocaustului

Unul din cele mai ambitioase proiecte pe care ni le-am asumat a fost sa concepem si sa prezentam o serie de lectii intr-un liceu, sub titlul generic de Drepturile Omului prin prisma Holocaustului. Liceul cu care am colaborat a fost "Onisifor Ghibu" din Oradea, s-a derulat pe parcursul a zece luni si, la fel ca toate activitatile noastre derulate in scoli a avut acceptul Inspectoratului Scolar Judetean.Mai multe detalii despre acest proiect pot fi gasite in aceasta sectiune site-ului nostru.